info@stonegran.se

07- 627 94 674

Underhäll

Skötselråd för granitbänkskivan

Innan granitbänkskivan anländer till kund behandlas den med ett speciellt medel. Beroende på stensorten och var den används rekommenderas en ny behandling efter 1-2 år – det garanterar bänkskivans vackra yta för en lång tid. Kemiska rengöringsmedel för naturstenar kan köpas både i supermarket eller genom återförsäljare av stenprodukter.

Då graniten i sig är något poröst kan den utan rätt skötsel lätt bli fläckig. I ett kök används vanligtvis en polerad skiva. Poleringen gör granitytan mindre porös och ickemotaglig för vätskor, vilket skyddar den mot fläckar. På grund av en slät och tät struktur är det lätt att rengöra och smuts tränger sig inte in i stenen.

Att behålla stenytornas perfekta glans för många år ber vi er att följa några enkla tips:

 • Polerad yta ger stenen ett visst skydd mot fläckar. För att undvika att skada bänkskivan torka alla vätskor så fort som möjligt, speciellt het olja, ettika, citronsyra, alkohol, syror, lutinnehållande och andra rengöringsmedel som inte är avsedda för sten.
 • Granitens diamanthårda yta gör den praktiskt taget oemotståndlig för repor och höga temperaturer. Den är även relativt spricksäker. Dock är granit en naturvara och inte helt oförstörbar – felaktig användning eller olycklig händelse kan skada stenen!
 • För rengöring av en granitbänkskiva räcker oftast en fuktig trasa. Vid behov kan man använda några droppar neutralt tvättmedel, stentvål eller en lätt lösning av diskmedel och varmt vatten. För mycket rengöringsmedel kan lämna en hinna och ränder på stenens yta.
 • Efter tvätt glöm inte att skölja ytan ordentligt och torka med en torr mjuk trasa.
 • Använd inte rengöringsmedel innehållande slipmedel, då dessa kan skada stenens polerade yta.

Med rätt underhåll kan man nästan garantera att graniten håller sitt värde praktiskt taget förevigt!

Skötselråd för marmorbänkskivan

Innan marmorbänkskivan anländer till kund behandlas den med ett speciellt medel. Det hjälper skydda stenen mot fläckar.

Marmor är ett mycet känsligt materiel som kan bli repig och fläckig mycket lätt. Vanligtvis är mörkare marmortoner tåligare och mindre porösa, vilket även gör dem mer hållbar mot repor och fläckar. I synnerhet som köksbänkskiva kräver marmor försiktighet och omsorgsfull skötsel.

Marmorbänkskiva håller sin underbara skönhet längre om ni följer dessa enkla steg:

 • Marmor reagerar med syror. Därför måste man vara extra noga med rött vin, kaffe, te, oljor och juicer. Även syrliga frukter som tex citron kan förstöra marmorbänkskivans yta. När nämnda vätskor hamnar på marmor blir de frätande och till slut har man en matt och något ljusare fläck. Att undvika det måste man direkt torka av alla vätskor från marmorn.
 • Glas med dryck skall alltid läggas på underlägg, så vätskor inte kan sugas in i marmor. Trots det är marmor mycket tålig mot hetta och en varm kastrull kan man utan problem läggas direkt på marmorbänkskivan.
 • Var uppmärksam med flytande tvål som kan sätta sig i marmors mikroskopiska hål och lämna fläckar på ytan!
 • Att undvika repor rekommenderar vi användning av skärbräda och att inte dra tunga saker på marmorn.
 • Rengör aldrig marmor med ättika!
 • Vid rengöring av matrester eller vätskor använd alltid en mjuk trasa och varmt destillerat vatten.
 • Torka med en torr och ren trasa.
 • Svårare fläckar kan man lätt rengöra med Ph-neutralt tvål.

Fast marmor är ett väldigt krävande material är den med rätt skötsel både hållbar och vacker i många år!

Skötselråd för kvartsbänkskivan

Innan bänkskivan av kvarts anländer till kund behandlas den med ett speciellt medel. Kvarts behöver praktiskt taget ingen special skötsel och dess glans och skönhet varar i åratal!

Oftast förekommande farliga ämnen i hushållet (som tex vin, ättika, te, kaffe, citron-, rotfrukts- och fruktfuice, olivolja och fett) är lätta att rengöra med vatten och tvål och bänkskivans ursprungliga skick enkelt återställd. Eftersom Caesarstone kvartsbänkskivor är ickeporösa och absorberingsförmåga praktiskt taget noll är den mycket tålig mot vätskor, fläckar och syror.

Dock har vi några råd att följa att bänkskivar alltid förblir lika glansig och vacker:

 • Kvarts är relativt värmesäker, men att undvika skador (av värmechock) rekommenderar värmeunderlag även vid den sorten av stenen.
 • Kvarts tål kortsiktigt alla kemikalier som finns i hushållet. Torka av vätskor med en torr och mjuk trasa. Eftersom absorberingsförmågan är minimal behöver man i allmänhet inte vara rädd för skador orsakade av vätskor på den glansiga ytan.
 • Använd aldrig starka kemikalier eller lösningsmedel (t.ex. färgborttagningsmedel) då dessa kan slutgiltigt skada bänkskivans fysiska egenskaper. Undvik även abrassiva rengöringsmedel som är avsedda för ugnen/grillen eller poleringsmedel för disk, vilka har en mycket hög luthalt. När något av dessa ämnen trots allt hamnar på stenens yta skall de tvättas omedelbart med rent vatten.
 • Vid behov kan man använda ickeabrassiva rengöringsmedel (dessa skadar inte glansen på bänkskivan), alla rester av medlet ska tvättas bort med vatten. Torkade hårda matrester, tuggummi, nagellack eller till och med målarfärg kan man först skrapa lätt med en plastkniv och därefter torka av ytan med en fuktig trasa för att avlägsna alla fläckar och smutsrester.
 • Vanlig köttskärning eller behandling av kött med en trähammare direkt på ytan skadar inte kvartsbänkskivan på något sätt. Dock kan ett hårt slag med knivspetsen eller ett tungt metallföremål orsaka skavanker i ytan.

Skötsel av kvart är snabb, enkel och bekväm. Det krävs inte specialmedel för att behålla bänkskivan briljant glänsande i många år!

Vill ni veta priset på bänkskivan, lämna in en beställning eller har andra frågor angående bänkskivor av sten tveka inte att skriva eller ringa till oss.Fyll i fälten nedan så hör vi av oss så snart vi kan.

Vi har för avsikt att svara på alla frågor 24 timmar från att det kommit in.

Konktakta Oss

vDisain © 2021 All Rights Reserved. Terms of Use and Privacy Policy